18 nov. 2012

Toevallige ontmoeting: Barbara Dane en Malvina ReynoldsAlfred Hitchcock
Soms ben je moe. De behoefte om iets te schrijven is redelijk afwezig, omdat je de dag ervoor al een blog hebt geschreven en geplaatst. Tv kijken is geen optie, dus ga je wat zwerven over het internet. Op Youtube type je een begrip in, waarmee je wat films hoopt te vinden die in je jeugd dienden om de verveling te verdrijven. Dan kom je bij een in het Duits nagesynchroniseerde versie van een tv-film uit The Alfred Hitchcock Hour. Nou ja, helemaal nagesynchroniseerd was de film niet: sommige stukken (soms maar een zinnetje) waren nog in het Engels. Hoe de plaatser van die film dat geregeld heeft, is me een raadsel, maar het heeft wel een leuk effect.

James Mason
In die film komt James Mason op een gegeven moment in een kroeg met live muziek. Een blonde zangeres zingt een melange van blues en folk. Mooie stem. Ik kijk de film naar zijn einde. Wat een baggerfilm eigenlijk, maar goed hij duurt maar 45 minuten en wordt ook nog eens op een grappig bedoelde manier onderbroken door de heer Hitchcock himself. 
Angie Dickinson die de rol van de tegenspeelster op zich neemt, maakt wel iets, maar zeker niet genoeg goed.  Eigenlijk is het enige dat die film draaglijk maakt die scene met die zangeres.

In de aftiteling vond ik –in de rol van The Folk Singer – Barbara Dane. Voor de lol tikte ik die naam eens in bij Google. Ze bestond. Sterker nog: ze bestaat nog steeds. Ze heeft haar eigen site en op Youtube is ze ook te vinden. En volgens mij is ze behalve een goede zangeres ook een prima mens. 

Barbara Dane in The Hitchcock Hour
Zo bracht ze in 1973 een lp uit met de niets verhullende titel: I Hate the Capitalist System. Zo kort maar krachtig, zo gespeend van elke quasi-literaire of -diepzinnige humbug heb ik nooit een titel gezien. Dit nam me erg voor haar in. Het eerste nummer (buiten de film) dat ik van haar hoorde was It isn’t Nice. Het lied is geschreven in 1964 door Malvina Reynolds (1900-1978) en gaat over een actie die gevoerd werd tegen een hotel dat weigerde zwarte mensen aan te nemen. Het bijbehorende filmpje echter ging over heel iets anders: het verzet van de Palestijnen tegen Israël. Barbara Dane heeft toestemming gegeven het nummer te gebruiken, met de vraag de schrijfster van het lied te vermelden. Vervelend dat dat niet gebeurd is. Daarom hier een link naar de uitvoering van Malvina Reynolds. Van dezelfde zangeres ook nog I Don’t Mind Failing in this World. Volgens mij nog een prachtmens.

Hieronder de tekst van It Isn’t Nice, want die is nog altijd actueel, zij het minder populair.


Malvina Reynolds ... Sings the Truth
It isn't nice to block the doorway,
It isn't nice to go to jail,
There are nicer ways to do it,
But the nice ways always fail.
It isn't nice, it isn't nice,
You told us once, you told us twice,
But if that is Freedom's price,
We don't mind.

It isn't nice to carry banners
Or to sit in on the floor,
Or to shout our cry of Freedom
At the hotel and the store.
It isn't nice, it isn't nice,
You told us once, you told us twice,
But if that is Freedom's price,
We don't mind.

We have tried negotiations
And the three-man picket line,
Mr. Charlie didn't see us
And he might as well be blind.
Now our new ways aren't nice
When we deal with men of ice,
But if that is Freedom's price,
We don't mind.

How about those years of lynchings
And the shot in Evers' back?
Did you say it wasn't proper,
Did you stand upon the track?
You were quiet just like mice,
Now you say we aren't nice,
And if that is Freedom's price,
We don't mind.

It isn't nice to block the doorway,
It isn't nice to go to jail,
There are nicer ways to do it
But the nice ways always fail.
It isn't nice, it isn't nice,
But thanks for your advice,
Cause if that is Freedom's price,
We don't mind.


Spoedig (hoop ik) een blog over Barbara Dane en een over Malvina Reynolds.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten