9 sep. 2012

Cab CallowayIn mijn blogs St. James Infirmary en Helen Kane vs. Betty Boop et al komt hij al redelijk prominent naar voren: Cab Calloway. De Hi De Ho Man. Op 25 december 1907 geboren als Cabell Calloway III. Zoals zijn ‘nummer’ al doet vermoeden komt hij uit een welgesteld gezin. Zijn vader (Cabell Calloway II) was advocaat, zijn moeder lerares. Op de Wikipedia-pagina’s en de andere sites die ik heb geraadpleegd, vond ik vrij weinig persoonlijke geschiedenis. Dat zegt natuurlijk niets. Niet ieders leven staat tot in de meest intieme details op het internet, gelukkig.  
Maar het gegeven past ook wel bij het beeld dat alle beelden en klanken, die ik intussen heb genuttigd, opriepen waarin Cab Calloway een rol speelde. Cab was een opgeruimde jongeman - later een opgeruimde oude man - die niet mocht klagen over gebrek aan succes en populariteit.
Blanche Calloway
Het enige probleem dat ik tegenkwam, was een lichte ontevredenheid van zijn ouders toen hij liet blijken de muziek in te willen. Ze hadden hem liever als advocaat gezien.  In zijn keuze voor de muziek volgde hij zijn oudere zus Blanche. Zij was een jazz-zangeres in Chicago en (waarschijnlijk) de eerste vrouwelijke leider van een jazzband: de Joy Boys. Via haar leerde Cab onder andere Louis Armstrong kennen die hem vertrouwd maakte met het scat-singing waarmee hij beroemd werd.
Dan, staat er in Wikipedia: he had taken over a brilliant but failing band called "The Missourians" in 1930. Zo eenvoudig is dat. Met die band valt hij in voor Duke Ellington. Als snel werd hij bekend door de hele Verenigde Staten met nummers als Minnie the Moocher (hier de Blues Brothers-versie), St James Infirmary en Old Man of the Mountain. Van Old Man of the Mountain bestaat een “Betty-Boop-versie”, en daar link ik natuurlijk naar. Het gaat hier in feite om drie songs: The Old Man of the Mountain, You gotta Hi-De-Hi en The Scat Song.  Betty Boop is in dit filmpje al redelijk gefatsoeneerd, helaas, en het verhaal is beduidend minder dan de andere twee, maar het blijft leuk. 

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over muziek die Calloway maakte bij tekenfilms (behalve bij Betty Boop heeft hij o.a. ook muziek gemaakt bij afleveringen van Popeye, uit dezelfde Fleischer-studio). Maar hij speelde ook zelf in films. Muziekfilms, uiteraard. Een van de bekendste is Stormy Weather (1943, Lena Horne zingt de titelsong). Hier Cab Calloway in dezelfde film met het nummer Geechy Joe.  Een paar jaar later (1947) speelde hij zichzelf in de film Hi De Ho die integraal te vinden is op en te downloaden is van het net. De film is geen hoogtepunt, maar de versie van St. James Infirmary die er in te vinden is, is de moeite waard.
Door sommigen worden Cab Calloway en zijn scat gezien als voorlopers van rap en hip hop.  Dus het is niet vreemd een Minnie the Moocher te vinden van Tupac ft. Ray Luv (in de titel staat een ander gefeatured). Ray Luv zou, volgens een van de reacties onder het filmpje, een kleinzoon zijn van Cab Calloway. Maar dat heb ik niet meer nagezocht, want Cab Calloway is leuk, maar je moet het niet overdrijven.

Maar toch nog dit: Afrobella vraagt zich af of Cab Calloway op Prince lijkt of niet? Ik zou zeggen, zeg het maar.1 opmerking: