18 aug. 2012

Volksziel


Tijdens een concert in Helsinki op 12 augustus j.l. droeg Björk dit nummer op aan Pussy Riot. Aan meiden, die met hun teksten en muziek een enorm land op zijn kop weten te zetten. Er staat een opname van dat optreden en van die dedicatie op Youtube. Persoonlijk zie en hoor ik er liever de officiële clip bij. De tekst van het nummer is vrij simpel. En daarom zo goed: (de talloze herhalingen heb ik er uit gehaald)Declare independence,
don’t let them do that to you.
Start your own currency!
Make your own stamp
Protect your language
Make your own flag!
Raise your flag!
Damn colonists
Ignore their patronizing
Tear off their blindfolds
Open their eyes
With a flag and a trumpet
Go to the top of your highest mountain!
Declare independence,
don’t let them do that to you.
Raise your flag.

Wat Pussy Riot doet, is ook vrij simpel: Poetin moet zo gauw mogelijk verdwijnen als premier en (nu weer) president. Ze vragen aan de maagd Maria om dat te regelen. Iets vragen aan Maria kun je het beste doen in een kerk (vanwege de directe lijnen). 

 


Punk-Prayer "Virgin Mary, Put Putin Away"


Virgin Mary, Mother of God, put Putin away
Рut Putin away, put Putin away

...
Black robe, golden epaulettes
All parishioners crawl to bow
The phantom of liberty is in heaven
Gay-pride sent to Siberia in chains

The head of the KGB, their chief saint,
Leads protesters to prison under escort
In order not to offend His Holiness
Women must give birth and love

Shit, shit, the Lord's shit!
Shit, shit, the Lord's shit!


Virgin Mary, Mother of God, become a feminist
Become a feminist, become a feminist


The Church’s praise of rotten dictators
The cross-bearer procession of black limousines
A teacher-preacher will meet you at school
Go to class - bring him money!

Patriarch Gundyaev believes in Putin
Bitch, better believe in God instead
The belt of the Virgin can’t replace mass-meetings
Mary, Mother of God, is with us in protest!


Virgin Mary, Mother of God, put Putin away
Рut Putin away, put Putin away

 

De kerk is daar niet blij mee. Poetin grijpt in. De meiden worden zinloos lang in voorarrest gehouden. Poetin zegt dan dat de rechter maar niet al te streng moet zijn. Hij heeft het over iets als drie jaar. De rechter begrijpt de niet zo stille wenk en geeft hun twee jaar. Dan zegt de kerk: laten we genadig zijn, hopelijk hebben de dames iets geleerd. Het zou me niet verbazen als de meiden binnenkort worden vrijgelaten. 

Kijk nou, een geciviliseerde staat, daar in Rusland.  Een geciviliseerde kerk ook, trouwens. Dat is de simpele opzet. En veel mensen (ook in deze contreien) trappen er in. Lees Nujij.nl er maar eens op na. 
Maar gelukkig schijnen ook veel Russen inmiddels iets te hebben van: dit is echt helemaal van de pot gerukt. Er zijn al een heel stel arrestaties verricht van mensen die hun steun aan de meiden betuigden. Vreemd eigenlijk, want in heel veel commentaren wordt er gepraat over de Russische volksziel, die eigenlijk geen democratie zou willen. Die eigenlijk zou verlangen naar een sterke leider. 

Volslagen onzin natuurlijk. Veel individuele Russen willen ook hun onafhankelijkheid uitroepen. Maar uiteraard zijn er ook daar mensen – net als in Nederland - die geen onduidelijkheid verdragen. Veel, die van een ander willen horen wat ze denken. Veel, die bang zijn voor hun eigen vlag, hun eigen postzegel. Hun eigen taal.

2 opmerkingen:

  1. tja, een beetje raar dat de grote leider zo bang is van een punkgroepje - te hopen dat ze inderdaad snel vrij zullen komen, maar ik weet het nog zo niet ... Putin is niet echt een vergevensgezind iemand (en de kerk daar al evenmin, want al 'vergeven' ze het groepje officieel wel, ze benadrukten er toch nog eens bij dat de straf heel terecht is ...).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt Bert, de vergevingsgezindheid is in die kringen niet echt groot. Putin staat voor een moeilijke keuze: zichzelf nog belachelijker maken of een beetje terugkrabbelen en zichzelf een watje vinden.

    BeantwoordenVerwijderen