18 jul. 2011

Gloomy SundayIk kijk tegenwoordig via Youtube regelmatig naar het onvolprezen BBC-programma QI. Gepresenteerd door de nog onvolprezener Stephen Fry.  De afkorting staat voor Quite Interesting, en dat zijn de onderwerpjes waar Fry vragen over stelt en waarop vier wisselende Engelse komieken soms onvoorstelbaar onzinnige antwoorden geven. Er schijnt een Nederlandse versie van te (hebben?) bestaan, maar die ga ik niet opzoeken, want Nederlandse humor…  Nou nee.
Nou hadden ze het laatst over het liedje Gloomy Sunday.  Dat liedje kende ik in een prachtige uitvoering van Björk. Nou schijnt dat liedje (ook op Youtube)  bekend te staan als The Hungarian Suicide Song. De titel doet natuurlijk al vermoeden dat het niet echt een vrolijk geheel is. De tekst maakt het allemaal nog erger. 

Gloomy Sunday
Sunday is gloomy, my hours are slumberless
Dearest, the shadows I live with are numberless
Little white flowers will never awaken you
Not where the dark coach of sorrow has taken you
Angels have no thought of ever returning you
Would they be angry if I thought of joining you?

Gloomy Sunday

Gloomy Sunday, with shadows I spend it all
My heart and I have decided to end it all
Soon there'll be prayers and candles are lit, I know
Let them not weep let them know that I'm glad to go
Death is a dream for in death I'm caressing you
With the last breath of my soul I'll be blessing you

Gloomy Sunday

Dreaming, I was only dreaming
I awake and I find you asleep in the deep of my heart, here
Darling, I hope that my dream hasn’t haunted you
My heart is telling you how much I wanted you

Gloomy Sunday

Het lied is gecomponeerd in 1933 door Rezső Seress met als titel Vége a világnak (End of the world), met als tekst van László Jávor  Szomorú vasárnap (Sad Sunday).Ook daarin gaat het over een verloren liefde die men hoopt weer te zien in het volgende leven. En dat er dus maar haast achter gezet moet worden met dat volgende leven. Billie Holiday zong het lied ook (1941) en ook die versie kan ik aanraden. Het schijnt dat het laatste couplet een toevoeging is door een Amerikaanse(?) tekstschrijver om het geheel nog enigszins draaglijk te maken: het was allemaal maar een droom.
Er wordt verteld dat allerlei mensen ondanks de mildere tekst toch zelfmoord hebben gepleegd onder invloed van Holidays versie. (Volgens Wikipedia zijn daar trouwens helemaal geen aanwijzingen voor te vinden.) De BBC deed het liedje voor de zekerheid toch maar in de ban tot even voor het einde van de afgelopen eeuw.
Intussen staat het nummer ook op het repertoire van allerlei goth- en emo-achtigen: zum Kotzen. Met donkere blikken,  veel te lieve stemmetjes en overdreven gladde begeleiding zingen ze dat ze zichzelf van kant gaan maken, want, tja, hij/zij mist hem/haar zo. Doen! Denk ik dan.
Kortom: een prima aanzet tot een Gloomy Sunday. Jammer dat het maandag is.
Hieronder de links naar een aantal versies:

Marianne Faithfull Zeker niet slecht, maar het mist toch iets. (Er zit trouwens een achterlijk filmpje bij met Mariska Veres)
Associates – die wil volgens mij iets Jim Morrisonachtigs doen
Marianna with her New Modern Criminals , maar ik zou het niet doen.
Singing Sadie with Al Duvall Blijkt het toch een vrolijk liedje te zijn.
Heather Nova  (geloof ik) Volkomen overbodig
Kronos Quartet  om weer wat verzoend te raken met de wereld.

1 opmerking:

  1. Prachtige uitvoering van Bjork. Intens nummer... Dank je Jo!

    BeantwoordenVerwijderen